Култура

За развитието и съхраняването на културата в община „Тунджа” се отделят специални грижи. На територията на общината  развиват дейност 40 читалищна и 38 обществени библиотеки. Има 10 информационни центъра оборудвани с най-съвременна компютърна техника и софтуер и достъпът и услугите в тях са безплатни. Изключително интензивна е и художествената самодейност. Читалищните колективи участват и завоюват десетки награди от международни и национални фестивали.

NCH Botevo
Sabor Golyam Manastir1 2016
Kukeri3 scaled
Modata se meni3

Емблематичен за общината е Професионалният фолклорен ансамбъл „Тунджа”. Той е създаден през 1954 г. В своята дълга история Ансамбълът има хиляди концерти, изнесени в страната и чужбина. Носител е на наградите „Златна корона” – Франция, „Сребърен делфин” – Италия, Медал на честта – Франция, Сребърна и Златна лира – България и мн. др. Сайтът на ансамбъла е www.tundja-folk.com.

В общината се осъществява богат и разнообразен културен календар. Много от проявите са знакови събития с широк национален и международен отзвук.

Едната от тези прояви е Международният маскараден фестивал „Кукерландия”, който се реализира  съвместно с община Ямбол. Фестивалът показва фолклорните традиции на зимните маскарадни игри, съдейства за тяхното съхранение и за предаването им на поколенията. Той  има конкурсен характер и се провежда всяка година в третата събота на февруари в селата на община „Тунджа” и в центъра на град Ямбол.

Нова и интересна проява в културния календар е Общинския празник на традициите „Модата се мени, фолклорът остава”, един различен поглед и прочит на тунджанското танцово, музикално, кулинарно и приложно изкуство. Всеки участник задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана); допускат се фолклорни носии и от други държави.

Десетки са проявите по повод Деня на община „Тунджа” 22 април, който е и Международен ден на Земята. Празниците по повод Деня на общината се провеждат всяка година през месец април с поредица от културни и спортни прояви във всичките 44 села на общината. В навечерието на празника се връчват годишните награди на „Тунджа” за стопанска инициатива, за постижения в спорта, „За граждански принос”, златен и сребърен герб на общината. По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, се връчва и общинската награда „Джон Атанасов”. Декадата включва разнообразни празнични прояви, сред които: Изложение „Произведено в община „Тунджа”; „Тунджански литературни дни”; Национален пролетен празник на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден”; спортни празници; общински празник „За хляба наш”, общински детски празник „Водим бъдещето за ръка”, детска асамблея „Тунджа – творчество и красота” и др.

Modata se meni1
Modata se meni2
Za hlyaba nash3 2015
Sabor Golyam Manastir2 2016

На безспорен интерес извън пределите на „Тунджа” се радват и празникът на виното в с. Скалица, общинският конкурс за млади литератори и художници, националният конкурс „С песните на Бинка Добрева” в с. Роза, Международният младежки фестивал, Съборът на българи и гърци с корен от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Традиция са вече, представянията на книги с краеведски изследвания; пленерите, честванията на годишнини на бележити личности от „Тунджа” и др.

Развитие бележат и международните културни контакти на община „Тунджа”. Тук гостуват художествени състави от побратимения Рузски муниципален район, Русия; побратимената община Тесалоитида, Република Гърция; побратимения град Болград, Република Украйна; община Къркларели, Република Турция. Ежегодно се осъществява обмен на самодейни формации.

пл. Освобождение 1, 8600 гр. Ямбол

Работно време:

Администрация:

Понеделник – Петък

8:00 – 12:00 13:00 – 17:00

ЦАО:

Понеделник – Петък

8:00 – 17:00

Абонамент за новини от общината

Абонамент за получаване на последните новини и информация от община Тунджа на вашата електронна поща:

© 2021. Община Тунджа. Всички права запазени