Отдих и туризъм

Благоприятна предпоставка за развитие на туризъм на територията на община „Тунджа” е близостта й до Черноморието и българо-турската граница. Важно значение има и фактът, че през нейната територия преминава  магистрала „Тракия”, която свързва столицата с морския град Бургас. Това местоположение, съчетано с красотата на река Тунджа, чистата природа, благоприятния климат, богатството на флората и фауната, правят общината желана туристическа дестинация.

На 15 км. югоизточно от град Ямбол и  на 515 м надморската височина се намира една от най-красивите местности за отдих и почивка – лесопарк Бакаджик. Прекрасните природни дадености – климат с влажна пролет и прохладно лято, преминаващо беломорско течение, се отразяват много добре на бронхиално и астматично болни. Те могат да отседнат в двузвездният хотелски комплекс „Ямболен”. Той разполага с добре обзаведена леглова база и ресторант. Медицинският комплекс към хотела има обособени зали за физиотерапевтични процедури, масажи  и закрит басейн. За провеждане на работни срещи е на разположение конферентна зала.

k s YAmbolen
Bezmer scaled
Mogila tsarkva scaled

В лесопарка през 1879 г. по заповед на генерал Михаил Скобелев, в знак на признателност към загиналите в Руско-турската освободителна война руси и българи, е построен храм-паметник „Св. Александър Невски”. Храмът е проектиран от руския архитект Александър Смирнов. Олтарът и иконите са изработени в Русия. На 12 март 1879 г. генерал Скобелев подарява кръст и голямо евангелие, което се пази и до днес. Тук се съхранява и именития Заветен списък на загиналите в Освободителната война. Храмът е първият, построен в България непосредствено след Освобождението. До него се намира манастирът „Св.Спас”.

Планинските възвишения Бакаджиците са тясно свързани с имената на легендарни хайдути, действали по тези места в края на XVIII в. и в началото на XIX в. – Индже Войвода и Кара Кольо. В тях са намирали убежище хайдушките чети на Панайот Хитов.

На 7 км. от град Ямбол, в близост до село Кабиле, е разположен  Девическият манастир „Рождество на Пресвета Богородица”. Малък, уютен, потънал в зеленина и цветя сред полето, той е място за отмора и уединение. Известен е в страната и чужбина благодарение на неизчерпаемия животворен извор – аязмо с лековита вода. Манастирът разполага с хотелска част. Храмовият му празник се отбелязва на 8 септември в чест на Рождество на Богородица.

Само на 2 км. от Ямбол, на брега на река Тунджа, се намира мотел -ресторант „Екатерина”. Той предлага вкусна храна и чудесни условия за уединение и отмора сред природата. Атракция за посетителите представлява малката зоологическа градина, в която живеят щрауси, муфлон, сърна, понита и други животински видове.

Manastir Kabile
Vila Trakiya Simeonovo
Akbunarska kashta 2016 3
Akbunarska kashta 2016 1

На 16 км. от Ямбол, в с. Симеоново, община „Тунджа” се намира хотелски комплекс „Вила Тракия”. Разположен на площ от 10 дка комплексът предлага различни възможности за отмора- ресторант, градина, СПА център с открито и закрито джакузи, сауна, парна баня, различни видове масаж, открит плувен басейн, фитнес, конферентна дейност, лични и бизнес тържества.

Интерес за любителите и почитателите на българския бит представлява етнографският комплекс „Старата акбунарска къща” в село Генерал Инзово. Това е ансамбъл от сгради, пресъздаващи бита на акбунарци /по старото име на селото Ак бунар/. В  трите зали са показани предмети и костюми, характерни за живота, занаятите и празниците на инзовци през тяхната над четиристотингодишна история. Посетителите на комплекса могат да си направят снимки с традиционни костюми, да се учат да играят автентични инзовски хора, да свирят на народни инструменти, да вкусят традиционни ястия. В селото е родена прочутата българска пророчица баба Сребра. Всички нейни предсказания за събития след 150-200 и повече години са превърнати от народната памет в чудни легенди. И до днес местното население вярва, че допира до паметника й в селското гробище помага на болни и нещастни.

На територията на община „Тунджа” е бащината земя на гениалния американски учен от български произход, създателят на компютъра Джон Атанасов. Неговият род води началото си от село Бояджик. Паметникът  и музейната сбирка на Джон Атанасов се намират в центъра на селото.

Красивата природа и богатата растителност около река Тунджа дават възможност за практикуване на воден туризъм. Изключително интересно е преминаването с лодка по средното течение на реката, което достига до местността „Даркая”, намираща се в близост до границата с Република Турция. Водният туризъм на територията на общината може да се реализира по маршрути: с. Завой – гр. Ямбол, с.Тенево – с. Коневец и с. Коневец – гр. Елхово. И трите маршрута са от първа категория.

pametnik Boyadzhik
reka Tundzha2

Районът на община „Тунджа” предлага чудесни възможности за лов и риболов. За любителите на риболова в река Тунджа често се срещат шаран, сом, щука, червенопера, кефал, а в микроязовирите – шаран, толстолоб и амур.  На територията на цялата община запалените ловци могат да срещнат заек, фазан, яребици, тракийски кеклик, пъдпъдък, гургулица, диви патици, гъски. Има също и вреден дивеч, като лисица, чакал и дива котка. Подходящ за лов на едър дивеч е районът на Манастирските възвишения в землищата на селата Миладиновци, Генерал Тошево и Голям манастир. Там може да се срещне благороден елен, дива свиня и сърна. В резерват „Горна Топчия” в землището на с. Коневец, в местността „Ормана” и в землищата на селата Завой и Кабиле може да се ловува елен лопатар, дива свиня и сърна. На територията на община „Тунджа” активна дейност развива фирма „Димека”, която предлага на своите клиенти цялостна организация за осъществяване на организиран ловен туризъм и риболов, селски и екотуризъм.

Изобилието от слънце и подходящите  въздух и почви правят територията на община „Тунджа” извънредно благоприятна за развитие на винарството и винен туризъм. Производството на вино в този регион датира още от времето на траките. Безспорна атракция за жителите и гостите на „Тунджа” представлява дегустацията на  вина,  произведени  от  местните винарни.

Бутиковата винарна „Марвин” се намира до село Хаджи Димитрово. Тя произвежда малки партиди за ценители, не повече от 4-5 хиляди бутилки от вид. Тук може да се опитат изключително качествени Каберне Совиньон, Сира, Мускат Отонел, Мерло, Пино Ноар, Шардоне, Алиготе.

Винарска изба „Балар” е в района на с. Скалица, под Манастирските възвишения, където е и лозовият й масив. Вината от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Сира се произвеждат в ограничени серии и съзряват минимум шест месеца във френски дъбови бъчви. С бутилковото развитие на виното се оформя букета от аромати и вкусове, придаващи изтънченост и класа. 

Винарска изба „Шато Ботево” е изградена в землището на с. Ботево, местността „Балталък”. Капацитетът на винарната е годишна преработка на 750 тона грозде и производство на 500 000 литра бели и червени трапезни сухи вина. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции от началната преработка на гроздето до бутилирането му.

SHato Botevo3 scaled
SHato Botevo2 scaled

пл. Освобождение 1, 8600 гр. Ямбол

Работно време:

Администрация:

Понеделник – Петък

8:00 – 12:00 13:00 – 17:00

ЦАО:

Понеделник – Петък

8:00 – 17:00

Абонамент за новини от общината

Абонамент за получаване на последните новини и информация от община Тунджа на вашата електронна поща:

© 2021. Община Тунджа. Всички права запазени