Работно време ЦАО: Понеделник - Петък 08:00 - 17:00

Изложба на кукерски маски „Вдъхновени от кукерите“

Кукер

Изложба на кукерски маски „Вдъхновени от кукерите“

„Вдъхновени от кукерите“ е пленер за млади творци в рамките, на който бяха изработени 14 приложни мобилни пана-кукерски маски, всяко от тях в вдъхновено от кукерската традиция на конкретно населено място със съхранена кукерска традиция в община „Тунджа“ и едно пано за град Ямбол. Пленерът се проведе в рамките на XXII-то издание на маскараден фестивал „Кукерландия“.

Всяко от селата подбра конкретната характерна маска, която представя традицията му, а наред със необходимите материали за изработката , местната общност може да дари  текстилни тъкани с местни специфики – шевици и др., които да бъдат вложени в изработката на маската на съответното село. Изработените пана-маски ще бъдат експонирани на 13 и 14 март 2021 г. в изложба на открито в центъра на село Кабиле- едно от селата с традиции в провеждането на кукерски игри.

Пленерът се проведе от четирима млади творци Руслан Русев, Гергана Чакмакова, познатите като SuperGteam- Николай Димитров и Даниел Дубаров

Руслан Русев – скулптор. През 2005 г. завършва Национална Художествена Академия – гр. София. След завършването си работи самостоятелно на свободна практика. През 2009 г. започва съвместна работа с Гергана Чакмакова. Заедно имат много проекти, част от които са: Голяма кукерска маска, изработена за общ. Тунджа през 2019 г., която става символ на “Кукериада” ; “Ябълката на Нютон”, която е позиционирана в с. Козарево; “Олаф” и “Пингвините от Мадагаскар”, които бяха част от коледната украса на общ. Ямбол и др.

Николай Димитров и Даниел Дубаров са възпитаници на националното художествено училище за приложни изкуства в Сливен. Там реализират първите си проекти заедно. От 2010 г. започват да работят под името SuperGteam, което идва от термина „супер графика“. Това е направление в изкуството, при което са характерни големи изображения с живи цветове, обикновено в геометрични форми, нарисувани върху стени или друга архитектурна среда. Последните няколко години реализират с идеята и подкрепата на община „Тунджа“ различни проекти- няколко стенописа, които целят да популяризират фестивала „Кукерландия“ и кукерските традиции като цяло; фасадни рисунки по сгради на кметства и образователни институции; пленер за творци на името на „Джон Попов“ и др.

Предишна Уведомление за инвестиционно предложение от “Кронос-Биотоп” ООД

пл. Освобождение 1, 8600 гр. Ямбол

Работно време:

Администрация:

Понеделник – Петък

8:00 – 12:00 13:00 – 17:00

ЦАО:

Понеделник – Петък

8:00 – 17:00

Абонамент за новини от общината

Абонамент за получаване на последните новини и информация от община Тунджа на вашата електронна поща:

© 2021. Община Тунджа. Всички права запазени