Съвместна инициатива за Трети март на Община „Тунджа“ и Исторически музей– Ямбол

DSC03588

Съвместна инициатива за Трети март на Община „Тунджа“ и Исторически музей– Ямбол

Община „Тунджа“ и Регионалният исторически музей – Ямбол обединиха усилия, за да направят честването на Трети март – Националния празник на Република България, по-значим за тунджанските ученици.

Уредникът на Фонд „Възраждане“ – Цветанка Андреева подготви за тях презентация на тема „Тунджанските измерения на Освобождението“, посветена на изграждането на първия храм-паметник „Св. Александър Невски“, който се намира в лесопарк „Бакаджик“. Край него пред Мемориала на загиналите руски войни и български опълченци всяка година общината чества националния празник.

Презентацията беше част от честването за Трети март на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Роза. В НЧ „Светлина -1928“ с. Роза Цветанка Андреева представи пред учениците интересни факти за първия храм паметник, допълвайки презентацията с други исторически данни като единствения опълченец от община „Тунджа“ – Атанас Илиев Кирчев от с. Скалица; за приноса на населението на тунджанските села за изграждане на храма и др. Ученици бяха подготвили рецитал, посветен на Освобождението, а театралната формация от прогимназиален етап представи драматизация на разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие“.

Гост на празника беше заместник-кметът на Община „Тунджа“ Татяна Стоева.

В останалите тунджански училища презентацията беше представена пред учениците по време на техните тържества за националния празник или в следобедните часове на 2 март.

По този начин Община „Тунджа“ и Регионалният исторически музей – Ямбол спомогнаха тунджанските ученици да задълбочат знанията си за историята на родния край, за да се гордеят с нея.

Предишна Заповед във връзка с честването на 145 години от Освобождението на България

пл. Освобождение 1, 8600 гр. Ямбол

Работно време:

Администрация:

Понеделник – Петък

8:00 – 12:00 13:00 – 17:00

ЦАО:

Понеделник – Петък

8:00 – 17:00

Абонамент за новини от общината

Абонамент за получаване на последните новини и информация от община Тунджа на вашата електронна поща:

© 2021. Община Тунджа. Всички права запазени