Първа самостоятелна изложба „Зора“ откри Таня Христакиева в община „Тунджа“

DSC08565

Първа самостоятелна изложба „Зора“ откри Таня Христакиева в община „Тунджа“

Първа самостоятелна изложба откри в голямата зала на община „Тунджа“ директорът на дирекция „Местни данъци и такси“ Таня Христакиева. Изложбата „Зора“, подредена с вкус, талант и мисъл за всеки детайл, озари залата на общината и разкри творческия полет на душата й през последните 11 месеца. Събитието събра нейни близки, колеги, познати и ценители на изобразителното изкуство, за да изразят своето уважение и признание към таланта й.

Един уж случаен, но изключително неслучаен подарък на платно и бои от Ели Василева провокира Таня Христакиева да започне да рисува, но първата картина не трябвало да се дарява и затова тя нарисувала втора за благотворителния коледен бал на общината. На него тя осъзнава щастието да даряваш и да бъдеш полезен на децата и младите хора, които се нуждаят от подкрепа. И това отприщва творческия й заряд, за да нарисува 11 месеца по-късно 54 платна. В изложбата Таня Христакиева подреди само 41, защото някои от картините й вече не са в България, но и те са достатъчни, за да се види полета на нейната душа, таланта и вдъхновението й.

За творческото разгръщане на Таня Христакиева и големия скок в художествено-творческото й развитие й говори Снежанка Стоянова, скулптор – художник, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател в Националната художествена академия и главен асистент в БАН. „От картините на Таня струи светлина, настроение, свежест и живот. Тя рисува с жива спонтанна линия и лека маска, които с всяка картина все по-отчетливо очертават характерен художествено-творчески почерк“, каза Снежанка Стоянова и допълни: „Още в първата картина „Зора“ се вижда нейния уникален художествен усет в изобразяването на светлината на утрото, вдъхновяващото състояние на природата в началото на един нов ден. Тя показва своите художествено-творчески изобразителни заложби, показва умения в композирането, вижда се усет за рисуване на човешки тела, пейзажите имат пространство, портретите й – търсене на психологическо състояние. Вижда се усета й в изобразяване на светлината в буквален и преносен смисъл“.

Според Снежанка Стоянова първата самостоятелна изложба на Таня Христакиева „Зора“ показва зората на нейния творчески път като художник, по който тя върви със смели стъпки и с всяка своя творба изненадва и радва все повече с талант и с жизнеутвърждаващите послания в нейните картини.

Развълнуваната художничка благодари на всички и сподели, че това е проект, в който е вложила изцяло душата си.

Кметът Георги Георгиев не скри щастието си, че община „Тунджа“ има честта да бъде домакин на изключително вълнуващото културно събитие – първата самостоятелна изложба на Таня Христакиева. „Винаги съм си мислел, че от Таня Христакиева по-добра в данъчните служби няма и в това е силата й, но сега виждам, че тя е изключителен талант и в друго направление – рисуването.  За мен е чест, че имаме такива служители в общинска администрация, че работя с такива хора и вярвам, че служебната атмосфера също предразполага за разгръщането на нейните вдъхновения“, сподели той и й пожела да бъде здрава и успешна във всички поприща, с които се занимава с такова вдъхновение.

Изложбата ще продължава да озарява залата на община „Тунджа“ до края на месец ноември.

Предишна Заповеди по чл. 37, ал. 4 от ЗСПЗЗ

пл. Освобождение 1, 8600 гр. Ямбол

Работно време:

Администрация:

Понеделник – Петък

8:00 – 12:00 13:00 – 17:00

ЦАО:

Понеделник – Петък

8:00 – 17:00

Абонамент за новини от общината

Абонамент за получаване на последните новини и информация от община Тунджа на вашата електронна поща:

© 2021. Община Тунджа. Всички права запазени