Група американски туристи посетиха селата Генерал Инзово и Видинци

Група американски туристи посетиха селата Генерал Инзово и Видинци

На 02 август група американски туристи посетиха селата Генерал Инзово и Видинци.

Нанси и Боб идват в България през 1996 г., когато Нанси е била на работно посещение и оттогава всяка година се завръщат и водят различни техни приятели, за да ги запознаят с природата, фолклора и традициите в нашата родина, а тази година включват и двете населени места в пътешествието си.

В село Генерал Инзово групата бе посрещната в Старата АкБунарска къща от председателя на читалищното настоятелство – Янка Лилова, която им представи кратка беседа за създаването на къщата, експонатите в нея и живота на жителите на селото от неговото създаване през 1706 г. до наши дни. Певческа група „Ретро АкБунарки“ представиха на своите гости част от заниманията на жените по време на провежданите в миналото седянки- чепкане на вълна, предене, плетене и т.н., като включиха и тях в заниманията си. Разбира се, гостуването не мина и без песни както от певческата група, така и от страна на гостите от щата Колорадо.

И по стар български обичай туристите имаха възможност да опитат от традиционни за България и село Генерал Инзово гозби – заек по Акбунарски, боб с кисело зеле, таратор, катък и др. домашни ястия.

Групата посети и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ в селото, където библиотекарят Жечка Петрова им показа скромната библиотека с 12 000 книги. Където и да пътува, Нанси не пропуска да посети читалищата и техните библиотеки, тъй като самата тя е била библиотекар и заместник-председател на Международната асоциация на библиотекарите, чрез която е имала възможност да подпомага работата на различни библиотеки и в България.

Интерес на групата представляваха проектите на община „Тунджа“ в различните сфери, но най-вече тези, свързани с туризъм и насочени към популяризиране на културния живот на общината, защото Жофезин, която тази година пътува с Нанси и Боб, организира екскурзии и има намерение да включи България в дестинациите си, а защо не и община „Тунджа“.

Един от най-добрите екскурзоводи Стефан Бозаджиев отведе групата и до най-малкото населено място на общината – Видинци, където чрез рисунките на фасадите на сградите и скулптурата – чешма, ги запозна с творчеството на Джон Попов.

Заредени с много положителни емоции от новите си запознанства, американските туристи отпътуваха към следващата си дестинация, а през зимата ще си спомнят за Генерал Инзово, община „Тунджа“ и България, обувайки топлите си подаръци – ръчно изработени от жените на Генерал Инзово терлици.

Предишна Община „Тунджа“ прекрати поръчката за обществен превоз заради отказ на кандидатите

пл. Освобождение 1, 8600 гр. Ямбол

Работно време:

Администрация:

Понеделник – Петък

8:00 – 12:00 13:00 – 17:00

ЦАО:

Понеделник – Петък

8:00 – 17:00

Абонамент за новини от общината

Абонамент за получаване на последните новини и информация от община Тунджа на вашата електронна поща:

© 2021. Община Тунджа. Всички права запазени